Симпозіум Ради Єпископських Конференцій Європи: головні думки і свідчення першого дня

Читай також

  • Принаймні жінок, медиків, священнослужителів: Глава УГКЦ закликав до обміну полонених «всіх на всіх» напередодні Пасхи
  • «Жийте, а не животійте!» – отець Роман Демуш до молоді Донецького Екзархату
  • «ЕКОцид, як і ракети, нас щоденно вбивають!»
        • Симпозіум Ради Єпископських Конференцій Європи: головні думки і свідчення першого дня

          Симпозіум Ради єпископських конференцій Європи (CCEE), присвячений душпастирству молоді від 20 до 23 жовтня відбувався в санктуарії св. Івана Павла ІІ у Білому морі в Кракові. Серед учасників заходу був голова Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ отець Ростислав Пендюк та його заступник отець Роман Демуш.

          Подія проходила під гаслом «Вставай! Христос кличе вас». У ній взяли участь єпископи та молодь із майже 30 країн Європи.

          Архиєпископ Марек Єндрашевський, вітаючи учасників зустрічі в папському санктуарії на Білому морі, нагадав, що симпозіум мав відбутися у Кракові 2020 року, у сторіччя від дня народження св. Івана Павла ІІ Великого, та був перенесений через пандемію коронавірусу. Митрополит Краківський також нагадав слова Папи Франциска, сказані шість років тому під час Світових днів молоді, в яких Святіший Отець закликав молодих людей «духовно відірватися від свого дивана, встати і йти своєю дорогою».

          Архієпископ підкреслив, що про рух є також і гасло краківської зустрічі представників молодіжного служіння церков усієї Європи. Слова «Вставай! Христос кличе вас», взяте з історії, описаної в Євангелії від св. Марка.

          ― З цієї євангельської історії випливає, що ми маємо взивати до Ісуса сповнені довіри, вбачаючи лише в Ньому своє спасіння. Ми повинні бути впевнені, що Він почує нас і захоче вступити з нами в розмову. По-третє, ми повинні мати підтримку цієї надії в інших членах Церкви. Нарешті, ми повинні мати щоденний досвід віри, який зцілює нас і дозволяє нам вірно наслідувати Христа в сьогоденні, ― сказав архієпископ Марек Єндрашевський, зазначивши, що духовне протистояння викликам сучасності також має бути найпліднішою підготовкою до наступного Світового дня молоді, який у 2023 році відбудеться в Лісабоні.

          ― Ми думаємо про сьогодення та майбутнє молоді. Ми хочемо піти з ними; слухати їхній досвід, намагаючись зрозуміти їхні проблеми, з якими вони стикаються у повсякденному житті. Ми хочемо, щоб вони розповіли нам про те, чого потребують сьогодні, ― сказав архієпископ Ґінтарас Грушас, додавши, що кожна молода людина має що сказати дорослим, священикам, монахиням чи Папі. ― Неможливо слухати молодих людей, якщо ти не в дорозі з ними, на вулицях світу, ― зазначив президент Ради єпископських конференцій Європи.

          Віленський митрополит, звертаючись до молоді, наголосив, що незважаючи на життєві обставини, вони Бог їх полюбив і це відображено у спокутній смерті Його Сина Ісуса Христа. — Врятувати можна лише те, що ми любимо. Тільки те, що люблять, можна змінити. Бог змінює наші слабкості та недосконалості, ― сказав архієпископ Ґінтарас Грушас, додавши, що слід також пам’ятати істину, що «Ісус живий!»

          Президент CCEE підкреслив, що метою краківського симпозіуму є пошук відповідей для Європи на питання, які ставить серед інших Папа Франциск. в Апостольському повчанні Christus Vivit.

          Згодом зібрані на симпозіумі почули свідчення особистих стосунків із Христом. Його першим подав єпископ-помічник Седлецької дієцезії Гжегож Суходольський. Говорячи про своє покликання до священства, він наголосив на ролі формації малих груп у русі «Світло-Життя», в якому він обрав Ісуса своїм особистим Господом і Спасителем. У свою чергу, Світові дні молоді дали йому досвід вселенської Церкви.

          Анна та Рафал Циконі розповідали про своє покликання до шлюбу.

          ― Я зазирнув у своє серце і знав, що я люблю Ісуса. Але я також знав, що хочу піти до Ісуса зі своєю дружиною та нашими дітьми, ― сказав Рафал Циконь, який зустрів Анну на Святій Месі з молитвами за добру дружину і доброго чоловіка. Вони заручилися на Світових днях молоді в Панамі.

          ― СДМ ― це чудове місце, де молодь може переосмислити своє покликання, свою життєву місію, ― додала Анна Цицонь, наголошуючи, що сказати «так» іншій людині на все життя ― це найпрекрасніша обітниця. Обоє відзначили, як побудова особистих стосунків із Богом впливає на стосунки в шлюбі та сім’ї.

          Про місіонерку-мирянинку, яку вбили в 2017 році в Болівії, Хелену Кмєць розповіла її старша сестра. Тереза Кмєць звернула увагу, зокрема, на закривавлене Святе Письмо, яке було в кімнаті Хелени ― Боже Слово було в прямому та переносному сенсі дуже близьким її серцю. Вона підкреслила, що покійна сестра може бути прикладом для молоді, як мати Бога в серці, залишаючись звичайною дівчиною, яка має друзів, хлопця, навчається, а потім працює.

          Переклад Наталії ПАВЛИШИН

          Читайте також:

          Під час відкриття Європейського симпозіуму про молодь «Встань! Христос кличе тебе» говорили про Україну

          Українська молодь ― на обороні сьогодення і майбутнього не лише України, а й Європи

           

          Читай також

        • Принаймні жінок, медиків, священнослужителів: Глава УГКЦ закликав до обміну полонених «всіх на всіх» напередодні Пасхи
        • «Жийте, а не животійте!» – отець Роман Демуш до молоді Донецького Екзархату
        • «ЕКОцид, як і ракети, нас щоденно вбивають!»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"